Armatolii

Martiri Documente diplomatice

No. 23 MINISTRUL ROMÂN la Atena Către Ministrul Afacerilor Străine, la Bucureşti - Atena

Mai toată presa greacă se ocupă cu expulsările ziariştilor greci din Bucureşti, ne spunând nici de cum cuvintele ce le-au motivat, după cum, în genere, nici un ziar grecesc până azi, în toată polemica ce durează de atâta vreme cu presa noastră, n’a expus faptele contra cărora reclamăm.
După cum am avut onoarea de a Vă telegrafia, ziarul „Esperini” din 11 August anunţă, în urma pretinselor agresiuni contra Grecilor din România, că comitetul macedonean de aici, în înţelegere cu cei din Salonic, a dat ordin bandelor greceşti să golească Turcia de Români, întrebuinţând pentru aceasta armele.
Lucrul pare că se adevereşte, căci în ajun se anunţa aici de ziare că două bande greceşti, debarcate în împrejurimile Caterinei – la intrarea golfului Salonic – îşi luase calea spre Vodena, adică pe lângă comunele Veria, Caliva etc., şi într’o luptă ar fi ucis 17 români. Pe de altă parte, ziarul „Kosmos” de azi, sub titlul de „telegramă din Berlin,” spune că: „După informaţiuni primite aseară din Salonic, un corp greco-macedonean a pus mâna, pe lângă satul Căliva, pe 15 Cuţo-vlahi, cari, ajutând agitaţiile propagandei române, trădau pe Greci. Pe toţi aceşti Cuţo-vlahi i-a spânzurat corpul (banda) grecească ca pedeapsă exemplară.”
Telegrame din Viena confirmă această dureroasă ştire, pe care ziarele comitetului secret „Embros” şi „Keri” o găsesc mulţumitoare, zicând că s’au pedepsit astfel nişte trădători.
Sunt informat pe cale particulară că, deosebit de cele trei victime făcute de o bandă greacă la Abela, alte şase persoane ar mai fi fost răpite, duse în munţi şi masacrate.
În ultimul moment, mi se spune că la Samarina s’a întocmit de bande şi grecomani o listă cu 60 de Români notabili locali, destinaţi să fie asemenea masacraţi.
Aici la Pireu, un tânăr român Alcibiade Papacostea, originar din Samarina, fost elev al liceului din Bitolia, unde a urmat şase clase, impiegat la agenţia de vapoare Gastaldi, a fost ameninţat şi e silit să plece grabnic spre a scăpa de pericol.
În fine, nişte muzicanţi români au trebuit să rezilieze angajamentul cu patronul cafenelei, acesta fiind blamat de ziare că întreţine acea bandă ce cântă româneşte, fără considerarea interesului patriotic grecesc.

(s) I.N. PAPINIU.
Parteneri: Proiect Avdela Neamunit Independenta Pindului 1917 Predania