Armatolii

Martiri Documente diplomatice

No.6 GERANTUL CONSULATULUI ROMÂNIEI din Monastir către Legaţiunea Regală din Constantinopole - Monastir

Miercuri, 15 Iunie, au fost ucişi de o bandă de antarţi greci, lângă satul Gramaticova-de-Jos, doi români, anume: Ghiţă şi Chicea Celea, amândoi fraţi şi partizani declaraţi ai cauzei române din comuna românească Gramaticova-de-Sus. Ghiţă Celea era de mai multe luni angajat printre cavaşii de cari au fost nevoie cu ocazia deschiderii paraclisului românesc din acest oraş.
El fusese ameninţat de mai multe ori cu moartea de antarţii greci şi se trimise vorbă că de se a întoarce în comună va fi omorât.
Pe la 9-10 Iunie curent ceruse voie să se ducă la Gramaticova ca să-şi vadă familia, crezând că antarţiii greci s’au retras din acele părţi, după cum se svonise. A stat în comună 3-4 zile fără să i se întâmple ceva şi în ziua de 15 Iunie, când pornise, împreună cu fratele său Chicea, ca să iasă la Ostrova (staţie de drum de fer în apropiere de comuna lor), au fost asasinaţi,
Lângă trupurile lor s’a găsit o scrisoare în limba greacă, adresată comunităţi române din Gramaticova de către antarţii greci, prin care ameninţă pe Români cu moartea în cazul în care nu vor îmbrăţişa Elenismul.
În momentul de a termina acest raport, mi se arată o scrisoare de la un român in Cruşova, prin care se comunică următoarele:
„La 16 Iunie, doi indivizi din partidul grecoman au tras patru focuri de revolver la casa D-lui Nicolae Petraşincu, fruntaş român şi membru marcant în Eforia şi Epitropia română, care le, în acel moment se găsea la masă cu familia sa. A doua zi, reprezentanţii comunităţei, cu preoţii în frunte, s’au prezentat la autoritatea locală şi au dat o petiţie prin care se spune că, de la un timp încoace grecomanii au început a persecuta pe Români în diferite moduri, şi în urma urmelor au hotărât să-i ucidă chiar în casele lor.
„D-nul Petraşincu, împreună cu alţi Români, vor veni peste câteva zile la Monastir pentru a solicita, unde se cuvine, siguranţa vieţei.”

(s) G.C. IONESCU.
Parteneri: Proiect Avdela Neamunit Independenta Pindului 1917 Predania