Armatolii

Martiri Teroarea grecească

Decembrie

4. Atentat la Salonic asupra consulului României Georgescu şi viceconsulul Trifon, inspectorul general al şcolilor, Duma, şi profesorul Cionga. Descărcarea armei pline de gloanţe, întrebuinţată de asasin, atinge pe numitul Duma. (1905)
5. Atentat asupra românului Vanciu la Cruşova; este rănit cu mai multe focuri de revolver de agentul al antarților.
6. Mitropolitul din Castoria, Caravanghelos, forţează porţile bisericii române din Vlaho-Clisura şi se face stăpân al sus-zisului imobil. Un terorism bine înreținut domneşte prin grija sa asupra întregii populaţii de acolo. (1905)
10. Românul Matuşa Idici, notabil din Grebena, este grav rănit la Cojani de agenţii ai antarților, care trag asupra lui mai multe focuri de armă şi de revolver. (1906)
11. Asasinarea aproape de Elasona, a românului Nicola Gaţohi, tatăl institutorului român din Pretori. (1906)
14.Decapitare a trei români din Spurlita, Chitu, Ghiţa şi Muşu Gachi (ultimii doi fiii primului). (1905)
Constantin Panu, român, preşedintele corporaţiei croitorilor din Salonic, este atacat şi rănit în faţa casei sale. (1906)
15. Doi agenţi greci rănesc grav pe românul Guşu Marcu din Nijopoli, cu focuri de revolver. (1905)
Distrugerea şi jefuirea casei lui Guşu Exarhu din Vlahoiani, care servea la şcoală română.
17. Doi dintre asasinii salariaţi în solda comitetului grecesc din Bitolia, atacă cu lovituri de cuţit şi cu focuri de revolver pe elevii de liceu români. (1906)
20. Comitetul grecesc ordonă prin afişe alungarea românilor din Caterina. Tache Barbiani, preşedintele consiliului administrativ local, se vede forţat să părăsească oraşul în urma acestor ameninţări. (1906)
22. Un musulman în solda grecilor răneşte grav pe românul Sterie Toma din Nevesca. (1907)
Preotul român Theodor din Bitolia, deja victimă a unui atentat, este stropit cu apă fierbinte la ieşirea din biserică în drum spre casă. În acelaşi timp, propagandiştii greci atacă mai mulţi elevi. (1905)
23. Nou atac contra preotului Theodor. Este salvat de paznicul său. (1905)
30. Prinderea şi tăierea gâtului românului Gheorghe Furca din Perivoli. (1905)
Asasinarea românului Guşu Marcu din Nijopoli, fondator al şcolii române din localitate, vechi institutor şi primar. Deja victimă a unui atac (1905), de data aceasta este ucis de un agent al Comitetului grecesc din Monastir (Bitolia). Acesta, Peridis Constantin, prins şi condamnat la moarte, nu-şi vede executată sentinţa graţie unor aranjamente secrete. (1906)
Parteneri: Proiect Avdela Neamunit Independenta Pindului 1917 Predania