Armatolii

Martiri Teroarea grecească

Iulie

1. Este ameninţat cu moartea Taşcu Petre din Magarova, pentru că are slăbiciunea, fiind brutar, de a nu lipsi de pâine familiile vlahe. (1905)
5. Atentat asupra doctorului Pucerea, vechi director al liceului român din Monastir (Bitolia); grav rănit de unul din cele cinci gloanţe trase asupra lui. (1905)
6. Asasinarea românului Dim. Paceaura lângă Topleani. (1906)
7. Prinderea şi omorârea românului Hristache Toli din Gramaticova. (1905)
9. Incendierea brutăriei românului Caragea, angajat al lui Nicolae Cicale care aproviziona cu pâine familiile vlahe din Târnova. (1905)
13. Tentativă de asasinat asupra persoanei notabilului român Hagigogu din Veria; este atins de două gloanţe de revolver, unul în spate, celălalt în mână; afară de asta, primeşte o bună lovitură de cuţit în burtă. (1905)
14. Asasinarea românilor Nicu Vasile Iorganda din Paticina şi a lui Dimu Cole din Gramaticova, de către trei antarţi deghizaţi în soldaţi turci. (1906)
15. Asasinarea românului Sterie Dumitru din Oşani, la Carisesi. (1905)
Atentat contra românului Gheorghe Tomaide Şomu din Negovani. Rănit cu focuri de armă de doi agenţi ai antarților înrolaţi apoi în bandele lor. (1904)
17. Asasinarea a doi fraţi români, Tasu şi Guşu Ioga, zişi Iogoleanu, la Libanova. (1906)
Asasinarea românului Sterie Manu, ucis în timp ce strângea recolta la Elova.
18. Incendierea casei românului Dim. Tomu, notabil din Pisuderi. (1906)
20. Împresurarea satului Selea. Un emisar, Theodor Perdicas, duce un ultimatum somând pe locuitori să se declare greci, să închidă şcoala şi biserica vlahe. (1905)
21. Năvălirea bandelor de antarți sub conducerea şefului lor Gudas noaptea în Pleasa. Se ard cărţile liturgice române. Toţi vlahii sunt ameninţaţi cu moartea dacă nu trec imediat la elenism. (1905)
Asasinarea românilor Vanalia şi Nicolae Toma Tasi la Cruşova. (1907)
22. Prinderea și asasinarea a trei români, notabilul Toli Papa, fiul său Sterie Papa şi Costache Pericle Puiareu, fiul preotului român din Avdela. Trupurile lor au fost mutilate. (1905)
Asasinarea a patru români dintre care trei fraţi (Mihail, Gheorghe şi Tacu Manciu) ucişi de antarţii pe drumul din Magarova. (1906)
Asasinarea românului Dicea Guşu din Hrupişte, bătrân de 72 de ani, al fiului său State, a cavasului (paznicului) său şi a cărăuşului său, în total patru oameni; banda i-a pândit într-o trecătoar şi i-a ucis după o rezistenţă înverşunată. (1906)
23. Un cărăuş, cu catâri, român, între Avdela şi Perivoli, e răpit, bătut şi torturat până când a promis că se va lepăda de românism. (1906)
Asasinarea unui păstor român „fărşerot” la Breasteni. (1906)
24. Prinderea a şase români din Avdela. Trei dintre ei au fost iertaţi după ce au jurat că vor pune în mâinile mitropolitului Agathanghelos un jurământ de elenism şi au achitat o răscumpărare de trei sute de lire turceşti (circa 7000 fr.).
Asasinarea a doi păstori români la Zeligati. (1906)
26. Asasinarea românului Nicolae Mihale din Livezi. (1905)
27. Şapte români, dintre care o fetiţă de 7 ani, asasinaţi la Paticina: 3 răniţi, între care o fată tânără. Unsprezece case arse sistematic cu bidoane de gaz aduse expres. Prădarea satului de nouă cai ai locuitorilor. (1906)
28. Asasinarea a patru români (plugarii Nic. Demva, Guliţa din Micro Gugi, plus doi locuitori din Oşani, Stoian Ciuciu şi Petre Noţa). (1906)
31. Asasinarea românului Gheorghe Leolea din Gramaticova, păstor. (1906)
Atentat asupra primarului român din Avdela, Panaioti Şaşamuti; grav rănit cu lovituri de cuţit, la fel şi servitorul său. I se omoară doi boi şi oamenii de serviciu. (1906)
Furioşi că n-au găsit acasă pe românul Caracosta din Monastir (Bitolia) pe care voiau să-l ucidă, antarţii maltratează pe bătrânul său tată şi pe un unchi al lui; trag asupra învăţătorului Tesăreanu, care avea ghinionul de a semăna cu susnumitul Caracosta. (1907)
Parteneri: Proiect Avdela Neamunit Independenta Pindului 1917 Predania