Armatolii

Martiri Teroarea grecească

Mai

2. Asasinarea, cu lovituri de cuţit în plină stradă, a bătrânei Maria Globaru, în vârstă de 60 de ani, mamă a lui Guma Globaru, notabil român din Magarova. (1907)
3. Asasinarea lui Pisa Bongiu, român din Magarova, şi a fiicei sale. Primul ucis pe loc; a doua grav rănită (1907). Un turc care vrea să-i ajute este ucis şi el.
6. Asasinarea românului Foti Basa în pădurea din Nevesca; faptă comisă pentru cea mai mare lămurire a românilor din Nevesca ce avuseseră îndrăzneala de a vrea să construiască o biserică. (1908)
10. Asasinarea aromânului grecizant Prajita; cu tot elenismul său sigur, el continua să viziteze rude de-ale lui, naţionalişti români.
13. Nicolae Petraşincu, preşedintele comunităţii vlahe din Cruşova, este rănit cu foc de armă în casa lui, prin fereastră.
Asasinarea românului Gheorghe Caraiani, ucis în plină piaţă din Veria de un agent revoluţionar deghizat în cerşetor.
Spintecarea burţii urmată de mutilarea unei fetiţe române de zece ani, fiica vlahului Spiru Fetiţa din Pleasa, la Costineţ. (1908)
14. Atentat asupra românului Dimitrie Palicaria din Veria. Grav rănit. Paznicul său ucis. (1907)
Boicotarea românilor din Veria comandată de episcopul locului. El interzice orice relaţie personală sau de afaceri cu românii. (1907)
16. Furt a 150 de oi aparţinând familiei Zonca din Elasona: la ultimul recensământ această familie avusese îndrăzneala să se declare vlahă. (1906)
18. Asasinarea lui Anastase Bachi şi Nicolae Prapa, pe drumul de la Veria la Xirolivad. (1906)
20. Uciderea românului Gheorghe Iaca la Prodrom, lângă Veria. (1906)
22. Asasinarea unui păstor vlah din slujba mănăstirii din Sfiltri, la Veria. Cadavrul lui pus la vedere pe malurile Bistriţei. (1906)
30. Dinu Badralexi, fiul notabilului român din Dolcani, grav rănit de antarţi.
Parteneri: Proiect Avdela Neamunit Independenta Pindului 1917 Predania